Poľsko nominovalo do súboja o Oscara film Ida od P. Pawlikowského

08.08.2014 Celý región

Varšava 8. augusta (TASR) - Poľskú kinematografiu bude v súboji o Oscara pre najlepší zahraničný film roka reprezentovať snímka Ida režiséra Pawla Pawlikowského. Informoval o tom dnes vo Varšave Poľský filmový ústav.

Podľa slov riaditeľky tejto inštitúcie Agnieszky Odorowiczovej nemajú Poliaci pochybnosti o správnosti výberu a o najväčších šanciach pre tento film, ktorý vznikol v poľsko-dánskej koprodukcii.

Príbeh mladej poľskej mníšky, ktorá vyrástla v sirotinci a krátko pred rozhodnutím stráviť život v kláštore sa dozvie, že má židovský pôvod, získal v zámorí mimoriadne pozitívne reakcie. V USA si ho doteraz pozrelo už takmer pol milióna divákov.

Pawel Pawlikowski sa narodil v roku 1957 vo Varšave. Od svojich 14 rokov vyrastal v rôznych západoeurópskych štátoch a napokon sa usadil vo Veľkej Británii. Nakrúcaniu filmov sa venuje od roku 1987. Odvtedy nazbieral už značný počet ocenení na rôznych festivalových prehliadkach (Pesaro, Edinburgh, Varšava, Cannes, Rím, Gdyňa, Toronto, Londýn). V roku 2005 dostal za snímku Moje leto lásky (My Summer of Love) na udeľovaní britských filmových ocenení BAFTA Cenu Alexandra Kordu za najlepší britský film roka.
 
 
 

Vyberte región